0 ks za 0 Kč

Grand Slam – sen každého tenisty

17.03.2019

Melbourne, Paříž, Londýn a New York. Čtyři města, čtyři velké turnaje a čtyři trofeje, které, pokud je získáte během jednoho roku, z vás udělají navždy tenisovou legendu.

Australian Open

První z velkých turnajů se koná každoročně v Australském Melbourne v druhé polovině ledna. Samotný turnaj se koná již více než 100 let, první ročník, tehdy ještě jako amatérské mezinárodní mistrovství byl uspořádán v roce 1905. Do roku 1968 nesl název Australasian Championships a protože to byl turnaj pro amatéry, nesměli se ho účastnit žádní profesionální tenisté.

Tato situace se změnila po roce 1968, kdy světový tenis vstoupil do takzvané „otevřené éry“. Díky tomu se turnaje otevřely všem a vrcholový tenis se začal mnohem více profesionalizovat. V roce 1969 dostal australský turnaj do svého názvu „Open“ právě jako symboliku otevřenosti profesionálním tenistům. Stejně jako se měnil během let název turnaje, měnilo se i jeho místo konání. Do roku 1972, kdy bylo Melbourne oficiálně vybráno jako jediné místo pořádání, se turnaj vystřídal v 7 australských a novozélandských městech.

Samotný turnaj se hraje na tvrdém povrchu a je to jedna z prvních možností pozorovat s jakou formou přichází v novém roce všichni hráči.

French Open

Druhý ze série Masters turnajů, známý více pod názvem Roland Garros. Toto jméno nese po francouzském letci, Rolandu Garrosovi, kterému  se podařilo jako prvnímu přeletět Středozemní moře. První ročník turnaje se konal v roce 1891, od kterého si turnaj až do otevřené éry udržel název French Championships. Zajímavostí je, že to byl první z Grandslamových turnajů, který se otevřel profesionálním tenistům a momentálně patří mezi nejvýznamnější francouzské sportovní akce.

Turnaj se hraje na pomalém, antukovém povrchu a má spolu s Australian Open a Wimbledonem svá speciální pravidla. V rozhodující sadě utkání se například nepotkáte s tiebreakem – a vzhledem k tomu, že mužská utkání jsou hrána na tři vítězné sety, je tento turnaj právem považován za fyzicky nejnáročnější. Své by o tom mohli vyprávět John Isner a Paul Mathieu. Ti totiž strávili na kurtu téměř 6 hodin a poslední, rozhodující set, měl úctyhodných 34 gemů. Zápas však nemusí vždy trvat dlouhé hodiny. Steffi Grafová předvedla v jednom za svých finále spanilou jízdu a svou soupeřku vyprovodila po dvou kanárech z kurtu za 32 minut.

Wimbledon

Třetí ze čtyř slavných turnajů a hlavně nejstarší tenisový turnaj světa – to je Wimbledon.  První ročník probíhal v All England Clubu již v roce 1877 a stále je mezi tenisty považován za nejprestižnější turnaj světa. Tento turnaj je ale spojován především s důrazem na dodržování tradic. Hráči se tak chystají na zápasy v původních dřevěných šatnách, areál ani dvorce neobsahují žádné reklamní plochy a všichni hráči musí hrát v bílém oblečení. Mezi příjemnější tradice patří konzumace jahod se šlehačkou, kterých se spotřebuje až 28 tun při jednou ročníku.

I když se v Londýně hraje turnaj na travnatém povrchu, který je přece jen o trochu rychlejší než francouzská antuka, rekordně dlouhý zápas se zde hrál neuvěřitelných 11 hodin a 5 minut. Kvůli své délce byl rozložen do 3 hracích dnů, hráči během něj nastříleli dohromady 216 es a závěrečný set skončil poměrem 70:68. A vítězem nebyl nikdo jiný, než maratonec tenisových zápasů John Isner.

US Open

Závěrečný turnaj Masters se každoročně pořádá na konci srpna v New Yorku. Známý je také pod názvem Forest Hills nebo Flushing Meadows. V současnosti se tento turnaj hraje na tvrdém povrchu, původně ale tenisté začínali na trávě, později několik let hráli dokonce na antuce. Jako jediný z Grandslamových turnajů nenabízí „nekonečné“ zápasy, pro rozhodující set se zde využívá tiebreak. Jako první z velkých turnajů také zavedl systém jestřábího oka. To kontroluje, kam přesně míček dopadl a každý hráč má, v případě sporných momentů, možnost požádat o přezkoumání situace. Aby tuto technickou vymoženost hráči nezneužívali, každý má možnost tří omylů na jeden set.

Hlavní zápasy tohoto turnaje se hrají na Arthur Ashe Stadionu, největším tenisovém kurtu světa s kapacitou 22 547 sedících diváků. Je pojmenován po prvním vítězi turnaje v otevřené éře, Afroameričanovi Arthurovi Ashovi.

Všechny tyto turnaje jsou pro tenisty velmi prestižní. A ceny, poháry, které mohou vyhrát na těchto turnajích jsou pro tenisty velice cenné.

 

Zobrazit tenisové poháry a trofeje