0 ks za 0 Kč

Víte, které sporty vymysleli Češi?

09.03.2022

I ve světě sportu jsme se činili – existují ale sportovní disciplíny, které vznikly přímo v našem malém českém rybníčku? Samozřejmě, že ano. Jaké to jsou a jaké popularitě se těší v cizině se dozvíte v našem dnešním článku.

Nohejbal neboli trampský fotbal

Jedním ze sportů, které vznikly v naší české kotlině, je populární nohejbal. Stojí za zmínku, že česká nohejbalová reprezentace získala na Mistrovství světa i Mistrovství Evropy nejvíce titulů ze všech českých reprezentací.

Počátek nohejbalu se datuje od roku 1921, kdy místostarosta obce Řitka začal pořádat turnaje v překopávání pivních tácků přes stůl. O rok později začali fotbalisté Slavie hrát hru, jejímž principem bylo překopávání míče přes šňůru. Až později se ze stolů a šňůr stala síť. Oficiální pravidla byla napsána až v roce 1936, přičemž pak trvalo ještě další čtyři roky, než se uskutečnil první oficiální turnaj. Česká nohejbalová liga byla pak založena v roce 1962 a o devět let později vznikl Český nohejbalový svaz.

Poněkud překvapivě si tento sport přivlastnili trampové, díky nimž se tato disciplína dostala do povědomí široké veřejnosti. Nejslavnější turnaj se pak pořádá právě v obci Řitka s názvem Řitecká smeč a běžně přiláká davy fanoušků.

Nohejbal se těší velké popularitě nejen v Česku a na Slovensku, ale také v okolních zemích jako je Rakousko a Maďarko a dále pak v Rumunsku, Brazílii, Švýcarsku, Chorvatsku či Francii.

Národní házená coby společenská událost

Dalším ryze českým sportem je národní házená, kterou v roce 1905 založili tři učitelé tělocviku a původně byla určena jako kolektivní míčová hra pro ženy. Zpočátku byla národní házená spíše společenskou záležitostí (něco jako ve Velké Británii kroket), ženy ji hrály v dlouhých sukních a muži ve svátečních kalhotách, každopádně po úpravě pravidel se charakter národní házené proměnil ve sportovní hru.

Roku 1911 byla pak národní házená zařazena Českým olympijským výborem do jeho sportovních slavností. Tato sportovní disciplína nabírala na čím dál větší oblíbenosti v Čechách i na Moravě a netrvalo dlouho, než se národní házená začala šířit i za hranice republiky.

Značnou slávu si tato disciplína vydobyla především v Jugoslávii, přičemž toto byla zároveň jediná země, ve které se česká házená udržela i v době mezi dvěma světovými válkami. Národní házená se dostala také do Ruska, kam ji po povolání carské vlády přivezli čeští učitelé tělocviku. Rozšiřování vlivu házené každopádně utnula I. světová válka. Až po II. světové válce došlo k profesionalizaci týmů, česká národní házená však nikdy nepřekonala hranice našeho státu takovým způsobem, jakým se to povedlo nohejbalu.

Pořádáte turnaj v některém z ryze českých sportů? Pak soutěžící i pořadatele jistě potěší poháry s českou trikolórou, na které mohou být vítězové náležitě hrdí.