0 ks za 0 Kč

4 nejproslulejší trofeje, které by chtěl získat každý sportovec

13.12.2018

Na světě probíhají miliony soutěží a turnajů, od školních klání až po velké sportovní ligy, ve kterých můžete vyhrát mnoho medailí a pohárů. Existuje však několik výjimečných trofejí, o jejichž zisku snil alespoň jednou snad každý z nás - obléci si žlutý trikot, pozvednout nad hlavu Stanley Cup, užívat si ovace po vítězném Super Bowlu či si nechat obléci zelené sako na Masters. Podívejte se s námi na 4 nejvýznamnější sportovní akce světa a legendární trofeje, které jsou s nimi spojeny.

Zelené sako pro vítěze Masters

Jednou z méně tradičních, rozhodně však ne méně známou trofejí, je zelené sako, které je určeno vítězi jednoho ze 4 největších a nejslavnějších golfových turnajů The Masters. I když je ve hře odměna více než milion dolarů, hlavní motivací pro většinu golfistů je právě získání tohoto ikonického saka. To se předává vítězi turnaje již od roku 1949 a pro každého tenistu je jeho zisk velkým snem.

Se zeleným sakem je spojeno i několik tradicí. Tou hlavní je, že sako nesmí opustit prostředí klubu. Tato tradice se však již stihla porušit. Postaral se o golfista z Jihoafrické republiky, Gary Player, který si ho v euforii z vítězství odvezl s sebou domů. Další tradicí je fakt, že sako předává a pomáhá s obléknutím vítězi právě loňský šampion. I zde došlo k porušení tradice, a to ve chvíli, kdy Jack Nicklaus vyhrál dva roky po sobě. Vyřešil to však elegantně a sako si „předal“ a oblékl sám.

Stanley Cup

Kultovní pohár, který se každoročně udílí vítězi nejslavnější hokejové ligy na světě – NHL, snad není třeba představovat. Výjimečný je nejen svojí slávou, ale také velikostí. Váží totiž více než 15 kg a měří 90 centimetrů. Na spodní části poháru může navíc vítězný tým nechat vyrýt všechna jména hráčů a trenérů a spojit se tak s touto trofejí navždy. Historie tohoto poháru sahá k Lordu Stanleyovi, guvernérovi Kanady, který si tak zamiloval hokej, že se rozhodl v roce 1832 věnovat místní lize punčovou místu a odstartoval tím tuto již více než stoletou tradici.

Žlutý trikot pro celkového vítěze Tour de France

Žlutý trikot závodník nedostane, jak tomu u většiny trofejí bývá na konci závodu, ale hned po první etapě namáhavé Tour de France – nejslavnějšího cyklistického závod světa. To však neznamená, že právě na konci závodu nebude již jeho vlastníkem někdo úplně jiný. Tento dres totiž vozí vždy aktuální lídr závodu a pro cyklistu je obrovská čest vystartovat do závodu právě v tomto dresu. Poprvé se do žlutého závodníci začali oblékat již v roce 1919, do současnosti si ho obléklo už 283 různých cyklistů.

Vince Lombardi Trophy pro vítěze Super Bowlu

Tuto trofej má právo pozvednout nad hlavu vítěz NFL, Národní fotbalové ligy ve Spojených státech. Její slavnostní předání probíhá na konci Super Bowlu, tedy finále této ligy. Samotná trofej se předává již od roku 1967. První tři roky nesla název „World Championship Trophy“ v roce 1970 však byla přejmenována na počest Vince Lombardiho, legendárního trenéra, kterému se podařilo předchozí dva ročníky vyhrát, ale brzy na to podlehl rakovině.

Sama trofej je vyrobena ze stříbra, váží více než 3 kg a na vy výšku měří 56 cm.  Její tvar tvoří fotbalový míč (v přesné velikosti) umístěný v pozici pro výkop. Ten je umístěn na trojhranném podstavci, na kterém se nachází logo NFL.

 

Přejít na luxusní poháry