0 ks za 0 Kč

Na léčbu rakoviny nebo splacení dluhů. Podívejte se, proč olympijští vítězové prodávají své zlaté medaile.

15.01.2019

O tom, kteří sportovci to byli, a jaké důvody k prodeji měli, se můžete dočíst ve článku.

Lukáš Pollert

Jedním z nejznámějších českých olympioniků, kteří se zbavili svých medailí, je Lukáš Pollert. Tomu se podařilo na Olympijských hrách v Barceloně v roce 1992 vybojovat zlatou medaili, o 4 roky později v Atlantě pak přidal do své sbírky ještě stříbrnou. V roce 2000 pak svojí kariéru úspěšného kanoisty přerušil a začal se věnovat lékařství.

Kontroverzní postavou se však stal proto, že se nedlouho poté rozhodl obě své medaile prodat, a to konkrétně za 150 000 korun. Okamžitě se tím stal z milovaného sportovce zavrženíhodným člověkem. Málokdo se mohl přenést přes to, že sportovec, který reprezentuje Českou republiku, prodává tak významný předmět. Svoji reputaci si však opět zlepšil tím, když se zjistilo, že peníze neutratil sám, ale všechny je věnoval charitativní organizaci zabývající se léčbou drogově závislých.

Piotr Malachowski

Ještě před samotným startem olympiády v Riu se polský diskař Piotr Malachowski rozhodl, že případnou zlatou medaili dá do aukce a peníze z ní získané věnuje na léčbu vážně nemocného polského chlapce. Ten trpí rakovinou oka a pro kvalitní léčbu potřeboval 3 miliony korun. Ve finále Piotr nakonec vytouženou zlatou medaili nezískal, skončil na druhém místě. Ani to mu však nezabránilo zrealizovat jeho plán a i s pomocí několika darů se mu díky dražbě podařilo požadované peníze vybrat.

Martin Procházka

Z méně šlechetných důvodů se svojí olympijskou medaili rozhodl prodat Martin Procházka. Ten ji získal na legendární olympiádě v Naganu, kde společně s dalšími českými hokejisty překvapili celý svět a vybojovali nečekané zlato. Procházka se však díky některým špatným rozhodnutím dostal do dluhů a rozhodl se tak prodat zlatou medaili svému kamarádovi. Tuto skutečnost delší dobu tajil, nicméně když se před nedávnem objevila v aukci právě jedna z naganských medailí, musel s pravdou o prodeji ven.

Ed Belfour

Další z prodejů s ne příliš šlechetným úmyslem se podařil kanadskému hokejovému brankaři Edu Belfourovi. Ten prodal nejenom svou zlatou medaili ze Salt Lake City, ale i dalších 66 předmětů, které byly spojeny s jeho sportovní kariérou. Za všechny tyto předměty dostal něco málo přes 4 miliony korun, přičemž zlatou medaili se mu podařilo prodat za 800 000 korun. Podle jeho oficiálního vyjádření chtěl peníze použít na rozjezd vlastního podnikání s prodejem whisky, většina národa však mluvila o tom, že prostě a jednoduše potřebuje nějaké peníze.

Vladimir Kličko

O tom, že Vladimir Kličko je nejenom výborný boxer, ale také obchodník svědčí fakt, že se mu jeho medaili podařilo prodat za více než 21 milionů korun. Jednalo se o medaili, kterou získal v supertěžké váze na LOH v Atlantě. Všechny tyto peníze však putovaly na nadaci Klitschko Brothers Foundation, do které oba bratři často a štědře přispívají.