0 ks za 0 Kč

Nejbizarnější sporty – slyšeli jste o nich?

09.09.2019

O některých z následujících sportů jste možná ještě nikdy neslyšeli, ale po přečtení našeho článku vám rozhodně utkví v paměti. Pokud se chcete pyšnit výhrou v netradičním sportovním klání, neváhejte je vyzkoušet.

Sport, který upevní váš vztah

A to doslova – protože přenést svou manželku či partnerku přes řadu překážek je především o důvěře a týmové spolupráci. Mistrovství v tomto nezvyklém sportu se koná ve Finsku (ve městě Sonkajärvi) a původ má údajně někdy z konce 18. století. Závodu se pravidelně účastní páry ze všech možných zemí.

Samotná pravidla jsou jednoduchá: ženy visí svým mužům na zádech – většinou hlavou dolů – a ti s nimi musí zdolat více než 250 metrů dlouhou překážkovou dráhu, jak nejrychleji dovedou. Čeká je běh, vodní překážky a další úskalí. Nesená žena přitom nesmí vážit méně než 49 kilo.

Cena pro vítěze je originální: soudek piva ve váze nesené ženy. Pravidlo o minimální váze má tedy přece jen něco do sebe – čím těžší bude náklad, tím větší váš čeká konečná odměna.

I psi mohou brázdit vlny na prkně

Závody v psím surfování nejsou jen bizarní představou, ale realitou – a dokonce se velmi podobají těm lidským. Každoročně se konají v Kalifornii – výjimkou nejsou ani mistrovství světa. Psi mohou buďto surfovat sami, anebo společně se svým lidským páníčkem.

Poprvé se tento sport objevil už v roce 1920. Kromě stylu jízdy se hodnotí také doba, po kterou se pes dokáže na prkně udržet.

A odměna pro šťastného vítěze? Pamětní surfařská trofej.

Hokej pod vodou

Jak už název napovídá, hraje se pod vodou – v plavkách a potápěčské výstroji. Pravidla jsou stejná jako u ledního hokeje, až na to, že se puk pohybuje po dně. Sport není žádnou horkou novinkou – poprvé se takzvaný „octopush“ objevil roku 1954 ve Velké Británii. Do českých zemí pronikl až v 90. letech a v současnosti u nás dosahuje pravděpodobně největšího rozmachu.

Sport s košťaty – inspirace světovým fenoménem

Řeč je o famfrpálu (resp. v běžných podmínkách „mudlovském famfrpálu“), který známe ze světa Harryho Pottera. Sport se přesně drží pravidel ze známé knižní série – od počtu míčů až po sezení na košťatech. S tím rozdílem, že košťata samozřejmě nelétají. Odtud taky název „mudlovský“. Sport vznikl v roce 2005 a jeho popularita stále roste – dokonce i u nás.