0 ks za 0 Kč

Co jsou to kokardy a kde všude je uplatníte?

01.06.2019

Kokardy jsou stuhy s kulatým středem, které se používají k označení vítěze na dostizích a výstavách, či k vyzdobení vítězného poháru nebo medaile. Bývají vyvedeny v symbolických barvách a díky háčku se snadno připnou na oděv. Často si je spojujeme s Velkou francouzskou revolucí.

Jak kokardy vznikly?

Jejich původ sahá až do období pozdního středověku – kokardy používali evropští monarchové asi od 15. století. Sloužily také při vojenských akcích.

Když vypukly boje za nezávislost amerických kolonií, neměli vojáci kontinentální armády žádné standardní uniformy. Aby se předešlo zbytečným omylům, George Washington rozhodl, že všichni musí nosit barvené kokardy. Ty měly symbolizovat hodnost a usnadnit identifikaci vojáků.

Kokardy se řadí mezi jeden z nejznámějších symbolů Velké francouzské revoluce. Růžice v modré, bílé a červené barvě se nosívala na krempě klobouku.

 

Využití kokard – od výstav až k dostihům

Dnes se s kokardami nejčastěji setkáte na výstavách zvířat – psů, koček i drůbeže – a dostizích. Nacházejí však uplatnění i při jiných kulturních událostech. Můžete jimi například odměnit děti, které na dětský den zvítězily v soutěži a ozvláštnit jimi loučení se svobodou, narozeninovou oslavu i svatební zábavu. Někdy je nosí také sportovní fanoušci, aby dali najevo podporu svému oblíbenému sportovnímu týmu.

Kokardy dle vašeho výběru lze nechat doplnit emblémem o velikosti 5 cm. Ten může být buďto kovový, nebo vytvořený ze solventní fólie. Vyzdobit jej můžete tematickým obrázkem nebo třeba svým logem.

Druhy kokard

Na trhu najdete kokardy mnoha odlišných tvarů a podob – jednořadé, dvouřadé i trojřadé a to v nejrůznějších barvách.

Mohou být vyzdobeny luxusními saténovými stuhami s ozdobným lemováním, taftovými stuhami, atlasovými stuhami, věncovými stuhami, monofilovými stuhami i stuhami s dekoračním potiskem. Snadno seženete kokardy kárované, jednobarevné i v klasické trikolóře. Mohou připomínat květ, slunce nebo zkrátka jen kolečko s nařasenými okraji.

Kromě kokardy si vítěz soutěžního klání (ať už sportovního, nebo čistě pro pobavení) může domů odnést rovněž diplom nebo vítězný pohár.