0 ks za 0 Kč

Velký návrat i čtyři nováčci – olympiáda v Tokiu se rozšiřuje o pět sportů

17.12.2019

Atraktivita her i pro mladé diváky

To je jedno z hlavních hesel, kterým se Mezinárodní olympijský výbor řídí. Postupně totiž zjišťuje, že klasické sporty už nejsou pro novou generaci diváků tak atraktivní. A tak se rozhodlo jednat. Tokijská olympiáda, respektive její pořadatelé, mají právo výrazně se podílet na programu her. Nově tak mohou k 28 stávajícím sportům přidat jeden nebo více nových. V případě, že by pořadatelská země byla s navrhováním aktivní a její nápady se komisi líbily, hry by se mohly rozšířit až o 18 medailových disciplín a zúčastnit by se mohlo o 474 účastníků více. A to už je pořádné číslo.

Nové sporty mohou však navrhovat, kromě pořadatelské země, i sportovní svazy. O své místo na výsluní se tedy ucházel například florbal, squash, sumo, karate, bowling nebo šachy. A podle jakých kritérií Mezinárodní výbor nakonec vybíral? Byly ty především tyto tři podmínky – sport musí být populární pro mladé, musí dát hrám spád a také musí plnit standardy MOV. Dalším kritériem, na které se přihlíželo, byl i fakt, zda se nebudou pro nové sporty muset stavět nákladná sportoviště. Přednost tak dostaly ty sporty, které se dají provozovat na již funkčních stadionech.

A vítězem se stává…

Pokud už napjatě čekáte na to, které sporty můžete nově na OH vidět, nebudeme vás déle napínat. Velký návrat zažívá baseball se softbalem. Tyto dva sporty byly v roce 2008 z her vyřazeny, vzhledem k lásce Japonců k baseballu ale jejich návrat není žádným překvapením. Premiéru pod pěti kruhy si vyzkouší skateboarding, surfing, sportovní lezení a karate. Jak můžete vidět, všechny tyto sporty perfektně splňují první podmínku schvalování, tedy atraktivitu pro mladé.

V součtu se tedy v létě můžeme těšit na 33 sportů. Není však jistotou, že stejný počet bude i za 4 roky. Těchto pět sportů bylo schváleno pouze pro tokijské hry a v Paříži je tak potkat nemusíme.