0 ks za 0 Kč

Které olympijské sporty jsou dnes již mrtvé?

05.07.2019

Možná, že pod pojmem „olympijský sport“ si představíte cosi velkolepého a sofistikovaného – a hlavně relativně bezpečného. Ne vždy tomu tak ale bylo. Na programu olympiády v minulosti figurovaly i velmi netradiční sporty.

Střílení holubů

Nejspíš se tomu budete divit, ale v roce 1900 byla součástí her střelba na živé holuby. Sportovní střelba probíhala na střelnici, kde byli ptáci vypuštěni, aby letěli vstříc jisté smrti. Vítězem se stal účastník, který trefil nejvyšší počet. Dnes už takzvaný „trap“ nezahrnuje živé ptáky, ale barevné kotoučky, vymršťované vrhacím zařízením. Střílí se z dvouhlavňové brokové pušky.

Přetahování lanem

Tuto disciplínu máme často spojenou s animovanými filmy a bláznivými komediemi. Ve skutečnosti byla také součástí olympijských her – v roce 1900 měla v Paříži premiéru. Soutěžily spolu mezinárodní týmy a jednalo se o disciplínu atletickou. Přetahování však bylo pro diváky natolik nezajímavé, že po roce 1920 z her úplně zmizelo.

Stříhání psů

Opět jedna kuriozita z roku 1900. Vítězem se stal ten, který za dvě hodiny ostříhal nejvíce pudlů.

Plavání přes překážky

Mezi další z podivných disciplín z pařížských her v roce 1900 patřilo i plavání v Seině – soutěžní překážky byly celkem tři. Tyč, na kterou měli soutěžící vyšplhat a dvě řady lodí – jedna sloužila k přelezení a druhá k podplavání. V řece plavce bohužel čekaly také překážky v podobě odpadu a splašků – tehdy se do Seiny vypouštěla většina odpadních vod. Není tedy příliš překvapivé, že se podobné plavání už v dalších letech nezopakovalo.

Umělecká odvětví

Dnes už nám přijde naprosto neuvěřitelné, že by na programu olympiády mohly být také umělecké obory – jednalo se o literaturu, hudbu, malování, sochařství a architekturu. Dílo, které umělci přihlásili, muselo mít nějakou souvislost se sportem. Stříbrnou medaili v roce 1932 získal například český hudební skladatel Josef Suk.

Sláva uměleckých disciplín ale bohužel neměla dlouhého trvání – po roce 1948 je olympijský výbor zrušil.

Pankration

Tato sportovní disciplína byla velmi vážená u antických olympijských her. Jedno z nejstarších bojových umění na světě nezakazovalo skoro nic – snad jen kousání a bodání do očí. Neexistoval ani žádný časový limit. Pankration v podstatě kombinoval box, wrestling a karate. Zápas mohl skončit buďto úmrtím jednoho ze soutěžících, bezvědomím nebo tím, že se jeden ze soupeřů rozhodl vzdát. Docházelo při nich k závažným poraněním.

Hloubkové potápění

Jak už název napovídá, jednalo se o disciplínu pro potápěče. Ti se měli po skoku do vody dostat co nejhlouběji ke dnu – tedy, přesněji řečeno, klesnout, protože jakmile se jednou ponořili, nebylo jim dovoleno se pohybovat. Sport byl na olympiádě pouze v roce 1904 a velmi rychle upadl v zapomnění.