0 ks za 0 Kč

Originální dárek k narozeninám? Medaile s vtipným věnováním

27.04.2019

Medaile si většinou spojujeme s různými společenskými událostmi a sporty. Vrcholní sportovci se ze všech sil snaží získat zlatou, stříbrnou nebo alespoň bronzovou. Proč je odedávna považujeme za něco výjimečného?

Proč je medaile důležitá?

Jejich původ sahá až do období antiky – tehdy ale sloužily spíše jako ozdoby či vojenská vyznamenání. V 15. a 16. století se v Itálii začaly postupně rozvíjet ražené medaile. Později se staly jakousi formou uznání za dobře odvedenou práci, užitečnou službu vlasti, nebo mimořádný výkon. Věnovaly se především šlechtě a církevním hodnostářům. Zachycovaly podobu známých a státně významných osobností. Koncem 19. století tento druh ocenění pronikl i do olympijských her a dodnes označuje vítěze. 

Kromě oblastí sportu můžete medaili získat jako státní vyznamenání za zásluhy, výjimečné činy, nebo v uměleckém odvětví. Může být plastová, kovová i skleněná. V každém případě se ale stane připomínkou něčeho neobyčejného a to jí přidává na důležitosti.

Medaile jako netradiční dar

Máte smysl pro humor a rádi překvapujete, nebo zkrátka toužíte oslavence potěšit něčím jiným, než je zvykem? Medaile se hodí k jakékoliv příležitosti, třeba k narozeninám. Ocenění přitom nemusí být jenom tradiční – ale také pořádně veselé. Namísto potištěného hrníčku s motivem padesátky či jiných kulatin, sáhněte po medaili.

Je oslavenec v něčem specifický? Zorganizujte pro něj oslavu, na kterou jen tak nezapomene. Miluje některý sport? Připravte pro něj luxusní zlatou medaili vítězů. Ozdobu si může později někde vystavit a stále si tak připomínat, jak je pro vás důležitý.

 

 

Chystáte svatbu? Podobný dárek je vhodný také jako poděkování rodičům za výchovu syna či dcery. Medaili můžete pořídit i se stuhou na krk – opatřenou karabinou pro bezproblémové uchycení.

Odměna za vysvědčení

Pátráte po vhodném motivačním dárku? Odměňte úspěšného školáka zlatou medailí. A i kdyby známky na jeho vysvědčení nebyly právě ideální, může se jednat o malé popostrčení do budoucna. Dnes je to jenom bronz, příště to už bude zlato.