0 ks za 0 Kč

Nová olympijská disciplína: pro vítězství se poleze

10.10.2019

Hodnotit se budou tři kategorie

Obtížnost, bouldering a rychlost – v těchto třech kategoriích musíte uspět, abyste mohli zvítězit. Dosažení vrcholu umělé stěny ani náhodou nestačí.

Hodnocení obtížnosti je logickou volbou, protože asi nejvíce připomíná lezení ve volné přírodě. Při lezení po horských skalách jde rovněž o výzvu, o to, kdo dokáže vylézt výš, od zdolávání umělých stěn se ale liší. Ve skalách nenarazíte na barevně vyznačené chyty a stupy. Volit, kam dát nohu a kde se chytit, musíte vy sami – a to velmi obezřetně. Potřebujete důkladnější vybavení a musíte zakládat postupové jištění. Čeká vás celá řada situací, které se nedají tak úplně předvídat a u lezecké stěny byste se jim ani vzdáleně nepřiblížili. Takže pokud máte zkušenost s lezením ve skalách, máte oproti soupeřům, kteří trénovali jen na umělé stěně, navrch.

Další kategorií, kterou bude olympijský výbor hodnotit, bude bouldering – takto se nazývá druh lezení bez lana na nízkých skalách. Oblibu si získal díky své nenáročnosti.

A poslední hodnocenou kategorií bude rychlost. Čím rychleji a obratněji se dostanete vzhůru, tím větší šanci na medaili máte. Nezapomeňte však, že co nejlépe budete muset zvládnout všechny tři varianty – bouldering, obtížnost i rychlost a to jak v kvalifikaci, tak i ve finále.

Hodí se lezení do olympijského programu?

Vytrvalostní a rychlostní sporty jsou na olympiádě běžné, tak proč ne lezení, které přiláká mladší publikum? Sportovci, kteří na lezení nedají dopustit, si tuto příležitost pochvalují. Výběr hodnocených disciplín je podle nich vítaným kompromisem pro rychlostní specialisty a specialisty na obtížnost a bouldering.
Díky obtíženějším disciplínám mají sice větší šanci na úspěch lezci, kteří se specializují na obtížnost, v samotném finále však rozhodne rychlost.

Lezení na stěně můžete vyzkoušet i vy

Možná ne právě na olympiádě, ale na lezecké stěně ve sportovním centru určitě. Lezení je pro člověka přirozenou činností. Nejen, že si při něm protáhnete celé tělo, ale také vám navodí skvělý pocit z dosažení vytyčeného cíle. A i když odměnou nebude právě medaile ani pohár vítězů, můžete si dopřát třeba chlazený drink – po lezení budete potřebovat hodně vody a hlavně magnézium.