0 ks za 0 Kč

Sporty, které na olympiádě rozhodně nepotkáte – a je to hrozná škoda!

18.01.2020

Často vám zde představujeme ty nejznámější sportovní akce a trofeje. Dnes se však podíváme na opačnou stranu – na sporty, které jsou naprosto bizarní a bohužel stále neznámé. Ale kdo ví, třeba se právě z vás stane po přečtení článku nový šampion v šachboxu. 

Běh za sýrem

S výčtem bizarních spotů nezačneme nikde jinde, než v jejich kolébce – v Anglii. Zde se každoročně na Cooper’s Hill konají závody v chytání sýra. Na tom by ještě nebylo nic tak zvláštního, kdyby se sýr nekutálel více než 100 kilometrovou rychlostí z extrémně prudkého kopce. Ihned za ním z vrcholu vyběhnou i desítky běžců s jediným cílem – chytit sýr jako první. I když to může znít jednoduše, zákony fyziky jsou proti. Už po prvních pár metrech totiž závodníci naprosto ztrácí balanc a zbytek trasy se nekontrolovatelně valí z kopce dolů.

Soutěž je velice oblíbená a vždy přiláká spoustu fanoušků. Kvůli jejich bezpečnosti je na trati další početná skupina lidí – chytači. Ti mají za úkol nejdříve chytit sýr, který se ke konci svahu žene mezi diváky rychlostí až 110 km/h a hned na to začínají chytat i jednotlivé běžce. Asi není třeba zmiňovat, že zlomeniny, modřiny a otřesy mozku jsou běžnou součástí této sportovní akce. A kdo náhodou vyvázne bez větších zranění, může se zapojit ještě do druhé disciplíny. Tou je běh zpátky do šíleného kopce. Málokdo se ho však zúčastní.

Okopávání holení

S dalším sportem ještě zůstaneme v Anglii. A pokud vám ten předchozí nepřišel dostatečně bizarní, teď si jistě přijdete na své. Jedná se totiž o sport, jehož cílem je kopat svého soupeře do holeně a svrhnout ho na zem dříve, než to udělá on vám. I když to na první pohled vypadá surově, sport má více než 400 letou historii a jasná, i když stručná pravidla, na jejichž dodržování dohlíží školený rozhodčí.

Všichni soutěžící mají na památku pastevců, kteří tuto surovou hru vymysleli, bílé košile. Proti sobě nastupují vždy dva muži, kteří se vzájemně drží za ramena a okopávají své holeně. Cílem je svrhnout protivníka k zemi, nikoliv však pomocí zápasnických chvatů, ale čistě kvůli bolesti, kterou utrží po kopu. Postupem let se ale sport upravuje. Soutěžící mají možnost obalit si holeně slámou, zakázaly se také boty s ocelovou špičkou. Pravděpodobně se už nedočkáme zápasů, při kterých „podlaha byla po dvouhodinovém zápase zalita krví“, jako tomu bylo podle popisu The New York Times v roce 1881, souboje jsou stále kvůli své brutalitě velice populární.

Ping-vol

Bizarní sporty často vznikají tak, že se zkombinují dva sporty klasické, ale naprosto nesourodé. To se podařilo i v Česku, kde vznikl ping-vol, neboli kombinace stolního tenisu a volejbalu. Při něm proti sobě stojí na každé straně pingpongového stolu tým dvou hráčů. Ti hrají sport, který se pravidly velice podobá volejbalu. Hraje se na tři doteky a dva vítězné sety do 21 bodů. Jediný rozdíl je v tom, že se hraje s pálkami a lehkým míčkem na pingpongovém stole.

Výhodou tohoto sportu je, že si ho můžete klidně zahrát i vy. Stačí mít stůl, pálky a pár kamarádů a turnaj může začít.

Šach box

Těžko byste ve světě sportu hledali dva větší protipóly, než je box a šachy. Jeden z nich vyžaduje obrovskou sílu, obratnost a výdrž, druhý pak geniální mozek a paměť. Poprvé se je rozhodl skloubit dohromady Enki Bilal ve svém sci-fi komixu Chladný rovník. Komix měl ale úspěch a o deset let později se konalo první oficiální mistrovství v šachboxu v Amsterdamu.

Pravidla tohoto sportu jsou jednoduchá. Celý zápas má 11 kol. Začíná se čtyřminutovou šachovou partií, po které se soupeři přesunou na tři minuty do ringu a znovu zpět na šachy, dokud nedojde ke konci zápasu. Ten může skončit moha odlišnými způsoby – dokončením všech 11 kol bez určení vítěze, vzdáním se jednoho ze soupeřů, ale také K.O. nebo šach-matem. Pokud vás láká vyzkoušet si tento sport, dobře si to rozmyslete. Šachboxeři totiž umí hrát perfektně šachy, ale také rozdávat hodně tvrdé a přesné rány.

 

Na světě existuje stále velké množství neznámých sportů, které čekají na to, až je někdo proslaví. Pokud umíte dobře běhat z kopce nebo boxovat po partii šachu, můžete to být třeba právě vy.