0 ks za 0 Kč

5 zvláštních sportů, o kterých jste netušili, že byly součástí Olympiády

18.06.2021

Plavání přes překážky

Pařížské olympijské hry z roku 1900 se kuriózními sportovními disciplínami přímo hemžily. Zdaleka nejzajímavější bylo nicméně tzv. plavání přes překážky. Závod se konal přímo v Seině a na 200 m trati museli účastníci přelézat přes klády i celé lodě a následně museli další lodě i podplavávat. Závod tehdy vyhrál australský plavec Frederick Lane.

Tandemový závod

Tento závod se zapsal do dějin olympijských her v roce 1906. Princip byl jednoduchý – týmy o dvou mužích závodily na tandemových dvojitých kolech. Trasa byla dlouhá dva kilometry a závod byl nebezpečnější, než by se mohlo zdát a docházelo při něm k celé řadě ošklivých pádů. Poslední tandemový závod se konal v roce 1972, kdy závod vyhráli Vladimir Semenets a Igor Tselovalnikov ze SSSR.

Závod v chůzi

Závod v rychlochůzi se poprvé objevil na letní Olympiádě v roce 1904 v St. Louis a tato disciplína žije dál coby jeden z nejbizarnějších a zároveň fascinujících závodů vůbec. Účastníci závodu vždy museli zachovávat kontakt se zemí a při každém kroku mít natažené přední koleno. Závod tak lehce připomíná disciplínu jako vystřiženou z dílny Monty Pythonů.

Přetahovaná

Žádné školní hřiště, dětský den či škola v přírodě by se neobešly bez oblíbené přetahované. Tato částečně dětinská hra se blýskla v pěti Olympiádách mezi roky 1900 až 1920. Osmičlenné týmy se přetahovaly o provaz – tým, kterému se podařilo přetáhnout protivníka alespoň 1,8 metru na svou stranu, získal zlato.

Plavecký skok do dálky

Kuriózní plavecký skok do dálky se objevil na jediné letní Olympiádě v roce 1904, opět v St. Louis. Plavci museli skočit co nejdále do bazénu, přičemž pak museli celou minutu nehybně plout na hladině. Závodníci se nesměli žádným způsobem pohybovat kupředu. Vítězem byl ten plavec, který bez vlastního přičinění doplul nejdál.