0 ks za 0 Kč

Jak vznikají nejslavnější sportovní trofeje?

12.11.2018

Vítězné trofeje, poháry a medaile jsou věci, bez kterých si už žádné sportovní utkání nedovedeme představit. Chvíle, kdy sportovec pozvedne pohár nad hlavu, jsou výjimečné nejen pro něj, ale i pro všechny jeho fanoušky. Podívejte se s námi na historii Stanley cupu, zjistěte, jaká unikátní trofej se vyrábí v malé české sklárně, nebo kdo dával do medailí kousky meteoritu.

Stanley cup

Jedná se snad o nejslavnější trofej na světě. Obří pohár, o který 31 týmů bojuje po celou sezónu a během napínavých soubojů v play off a který ukazuje, kdo je aktuálně nejlepším hokejovým týmem světa. Jmenuje se po guvernérovi Lordu Stanleyovi, který se během svého působení v Kanadě do hokeje naprosto zamiloval. Roku 1892 koupil punčovou mísu, nechal na ní vyrýt jméno ligy a započal tím tuto legendární tradici.

 

Současný pohár se však od původní mísy velice liší. Je vyroben ze slitiny niklu a stříbra, váží 15,5 kilogramu a měří obdivuhodných 90 centimetrů. Vítězný tým má právo na pohár vyrýt jména všech hráčů, trenérů a členů realizačního týmu. Na rozdíl od dalších významných trofejí si může vítěz ponechat pohár u sebe až do chvíle, než ho vyhraje jiný tým. Nově také každý hráč dostal možnost mít jeden den pohár pouze pro sebe a většina to využívá právě na setkání s fanoušky ve své rodné zemi. Při troše štěstí se tak po další sezóně můžete na Stanley cup v Česku podívat dokonce i vy.

Olympijská medaile

Snad největší ocenění, jaké může sportovec kdy dostat, je získat olympijskou medaili. Ať už je to medaile za první, druhé nebo třetí místo, stále je to historický milník v životě každého sportovce. Tyto tři medaile jsou vyrobeny z bronzu, stříbra a…stříbra. Ano, zlatá medaile již 100 let není vyrobena ze zlata. Je to pouze pozlacené stříbro. Pokud bychom vyčíslili nákupní hodnotu zlaté medaile, její cena se pohybuje okolo 12 000 Kč (v případě výroby pouze ze zlata by byla cena asi půl milionu korun). Díky tomu, že je to ale olympijská medaile, má téměř nevyčíslitelnou hodnotu.

Co se týče jejího vzhledu, medaile je více než 10 cm široká a ty nejtěžší kusy vážily přes půl kila. Design medailí se každoročně mění, podle toho, v jakém místě se Olympijské hry pořádají a jednotlivé státy kreativitou rozhodně nešetří. Při hrách v Číně byly na medaile poprvé použity polodrahokamy z místních dolů, ruské medaile zase zdobil kousek meteoritu.

Trofej pro vítěze Tour de France

Každý, kdo chce získat trofej z tohoto závodu, musí zdolat během 21 rovinatých, horských i sprinterských etap více než 3 300 km. Extrémní podmínky, které musí závodníci překonat, si vyžadují i speciální trofej pro vítěze. A ta se již mnoho let vyrábí v malé české sklárně.

Zobrazit krásné ceny