0 ks za 0 Kč

Olympijské medaile – je zlatá skutečně zlatá?

22.07.2020

Účast na olympijských hrách je vrcholem kariéry každého sportovce a zisk jedné z medailí tím největším snem. Jak se olympijské medaile od počátku moderní olympiády vyvíjeli? Z čeho jsou ve skutečnosti medaile vyrobeny? Kolik kilogramů kovu je potřebných na výrobu medailí pro jeden ročník? To a mnoho dalšího se dozvíte v článku.

Bronzová, stříbrná a…stříbrná

Je to skutečně tak, zlatá olympijská medaile vlastně vůbec není ze zlata. Podle pravidel Mezinárodního Olympijského výboru musí medaile pro vítěze obsahovat alespoň 6 gramů zlata. To, jestli bude použito více, je již na pořadatelské zemi, která medaile navrhuje a vyrábí. Standardně tak „zlaté“ medaile obsahují asi 99% stříbra, zlato je použito pouze k docílení zlatého povrchu. Všechny tři medaile váží více než půl kilogramu. I to je jeden z důvodů, proč nejsou zlaté medaile vyrobeny opravdu ze zlata – v tom případě by totiž jich cena byla asi  půl milionu korun. A to je, oproti přibližně 12 000 korun, které stojí výroba stříbrné – pozlacené medaile, opravdu výrazný rozdíl.

 

 

Zlaté medaile vyrobené opravdu se zlata však také existují. Udělovali se v St. Louis, Londýně a Stockholmu mezi lety 1904 a 1912. Tyto zlaté medaile však byly oproti těm současným téměř poloviční. Zajímavostí je, že během prvních moderních her v Aténách se vítěz musel spokojit pouze se stříbrnou medailí a olivovým věncem.

Rozmanité tvary i kousky meteoritů

Výroba Olympijských medailí je pro pořadatelskou zemi jednou z možností jak se co nejlépe prezentovat. A většina zemí tuto možnost také ráda využije. Státy se čím dál více předhánějí ve velikosti a váze medailí, ale také v zajímavých materiálech použitých na jejich výrobu. To je možné hlavně díky uvolňujícím se pravidlům ohledně vzhledu medailí. Do roku 1972 totiž měli všechny medaile jednotný vzhled – na lícní straně byla vyobrazena bohyně Niké s olivovým věncem, v pozadí pak Koloseum. Na rubové straně to byl dav, který nesl na rukou slavícího vítěze. Zlom přišel na Mnichovské olympiádě, kde byla poprvé vítězům předávána medaile s jinou rubovou stranou.

 

Během let se pravidla vzhledu uvolnila do takové míry, že v současnosti sportovci obdrží opravdu neobvyklé skvosty. Při olympiádě v Soči byly do medailí přidány kousky meteoritu, jako připomínka jeho výbuchu v městě Čeljabinsk. Ale ani neobvyklé materiály nejsou úplnou novinkou. Již v roce 1992 byl do medailí z Albertville přidáván místní křišťál. 

Hodiny práce a stovky kilogramů kovu

Pro představu, jak náročné je vytvořit všechny medailové sady pro vítěze jednotlivých disciplín několik čísel - během olympiády v Soči bylo na výrobu 1 300 medailí použito 500 kg stříbra, 200 kg bronzu a 2,5 kg zlata. A výroba zlaté medaile trvá, díky kombinaci strojové a ruční práce 18 hodin.

Je tedy zřejmé, že i když je výrobní cena zlaté medaile přibližně 12 000 Kč, její hodnota je díky unikátnosti téměř nevyčíslitelná.